Vesti - arhiva

2021

Kako objaviti rad u naučnom časopisu?

Pozivamo sve zainteresovane da uzmu učešće u predstojećem onlajn predavanju koje organizuje izdavač Wiley. Predavanje je namenjeno mladim istraživačima i daće odgovore na pitanja kao što su: kako pronaći pravi časopisa za vaše istraživanje, kako funkcioniše postupak recenzije, kako promovisati rad nakon što je publikovan u časopisu, kako napisati rad na engleskom jeziku kada engleski nije maternji?

Ukoliko ste mladi istraživač koji tek započinje svoj naučno-istraživački rad preporučujemo da se registrujete i poslušate ovo predavanje koje je zakazano za 29. jul 2021. godine u 15.00 časova po lokalnom vremenu.

Detalji i registracija se nalaze na sledećoj veb stranici.

(objavljeno 22.07.2021.)

Objavljen Impakt faktor časopisa za 2020. godinu

Danas je Clarivate Analytics u bazi Journal Citation Reports (JCR) objavio podatke o impakt faktoru (IF) časopisa za 2020. godinu. Usled nove JCR platforme i povremenog prekida u prikazu podataka obaveštavamo korisnike da će se ažuriranje baze EleČas obaviti sredinom sledeće nedelje.

Dok se podaci ne preuzmu za bazu EleČas, informacije o IF mogu se pogledati na stranici JCR-a (Brza stranica --> Indeksne baze --> Web of Science --> Journal Citation Reports). Ukoliko se javi problem pri učitavanju podataka na novoj JCR platformi, stara je i dalje u funkciji i u sledećem PDF-u je prikazan način kako joj pristupiti.

Takođe pozivamo sve zainteresovane da pogledaju besplatan vebinar o novoj JCR platformi i publikovanim podacima. Vebinar je zakazan za sutra, 01. jula 2021. godine u 11 časova po lokalnom vremenu. Detalji i link za registraciju se nalaze na sledećoj veb stranici.

Unapred se zahvaljujemo na strpljenju i razumevanju.

(objavljeno 30.06.2021.)

Usporen rad KoBSON sajta

Usled problema na mreži Narodne biblioteke Srbije usporen je rad KoBSON stranice.
Molimo korisnike za strpljenje i razumevanje prilikom korišćenja sajta dok se ne uspostavi nesmetan rad.

(objavljeno 02.06.2021.)

Serija predavanja na temu Veštine akademskog pisanja i prezentovanja

Pozivamo sve zainteresovane da uzmu učešće u seriji predavanja koje organizujemo u saradnji sa predavačem Anjom Dekanski i gostujućim predavačem na drugom predavanju dr Aleksandrom Dekanski, a u vezi sa temom Veštine akademskog pisanja i prezentovanja.

Prvo u seriji predavanja pod nazivom “Kako da bolje (online) prezentujete: saveti iz teorije i prakse” je zakazano za sredu, 19. maj 2021. godine u 10.30 časova. Drugo predavanje “Norme akademskog pisanja ili kako izložiti svoje argumente sa stilom” je zakazano za sredu, 26. maj 2021. godine u 10.30 časova, dok je radionica “Zoom bina je tvoja! Usavršavanje veštine online prezentovanja kroz vežbu” zakazana za sredu, 02. jun 2021. godine u 10.00 časova.

Prijava i registracija nisu obavezne, sve što je potrebno je da se pokrene odgovarajući link ka Zoom platformi 5-10 minuta pre početka predavanja.

Detaljnije informacije o svim predavanjima i radionici, kao i linkovi ka Zoom platformi dostupni su u okviru PDF dokumenta.

(objavljeno 12.05.2021.)

Maj mesec matematike - Formula umetnosti

Centar za promociju nauke (CPN) desetu godinu zaredom organizuje naučnopopularni program M3 - Maj mesec matematike, u saradnji sa Matematičkim institutom SANU. Tema ovogodišnje jubilarne manifestacije je "Formula umetnosti" i biće održana od 10. maja do 31. maja. Cilj programa je približavanje i promocija matematike u Srbiji.

Detaljnije informacije o događajima dostupne su na veb sajtu manifestacije, a program je moguće preuzeti na sledećem linku.

(objavljeno 06.05.2021.)

Poziv za učešće u studiji o migraciji istraživača i univerzitetskih nastavnika

Poštovani korisnici,

U ime Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) pozivamo vas da uzmete učešće u studiji o migraciji istraživača i univerzitetskih nastavnika.

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) organizuje studiju sa ciljem da se ispita migracija akademskih građana Srbije radi profesionalnog usavršavanja ili zaposlenja u inostranstvu. Radi predloga za poboljšanja strategije za sprečavanje “odliva mozgova”, analiziraćemo koji su razlozi naučnika i nastavnika sa instituta i fakulteta u Srbiji za odlazak u inostranstvo, da li postoji saradnja dijaspore sa naučno-istraživačkim institucijama u Srbiji i koji su najčešći motivi za povratak i razvoj karijere u Srbiji.

Zamolili bismo akademsku zajednicu u Srbiji i dijaspori da učestvuje u studiji, kao i da linkove upitnika prosledi kolegama kako bi ova studija dospela do što većeg broja ljudi.

Popunjavanje upitnika ne traje duže od 5 minuta, a to možete uraditi najkasnije do 30. 04. 2021. Upitnicima se može pristupiti putem sledećih linkova, u zavisnosti od ciljne grupe:

  1. istraživači i univerzitetski nastavnici koji privremeno ili trajno rade u inostranstvu, kao i povratnici iz inostranstva koji su tamo proveli više od godinu dana - link ka upitniku
  2. istraživači i univerzitetski nastavnici koji nisu do sada odlazili na rad u inostranstvo ili su tamo radili i usavršavali se kraće od godinu dana - link ka upitniku

Hvala Vam što doprinosite realizaciji ove studije.

(objavljeno 16.04.2021.)

Elsevier vebinari za istraživače

U saradnji sa izdavačem Elsevier zakazana su dva vebinara do kraja aprila:

  • "Peer-review process: not a mystery!" održaće se u sredu, 21. aprila 2021. godine u 10 časova
  • "Ethics in scientific communication" održaće se u sredu, 28. aprila 2021. godine u 10 časova

Predavač će se u okviru prvog predavanja baviti temom recenzije, njenim pravilima, praksom i procesom, dok će u drugom predavanju dati odgovore na osnovna etička pitanja u naučnoj komunikaciji, sa posebnim osvrtom na publikovanje naučnih časopisa. Takođe će biti reči i o predatorskim časopisima i kako se zaštiti.

Registracija nije obavezna, sve što je potrebno je da se pokrene odgovarajući link ka Zoom platformi 5-10 minuta pre početka vebinara.

Detaljnije informacije dostupne su u okviru PDF dokumenta.

(objavljeno 14.04.2021.)

Web of Science vebinar posvećen autorskim profilima

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju još jednom zanimljivom i korisnom predavanju koje organizujemo u saradnji sa izdavačem Clarivate Analytics pod nazivom “Author Profiles - all you should know”.

Tema o autorskim profilima je od velikog značaja za autore koji žele da srede svoje profile. Predavanje će pružiti savete kako da na najlakši način izvrše ažuriranje Web of Science Author Profiles u cilju bolje vidljivosti radova.

Vebinar je zakazan za sredu, 7. april 2021. godine u 10.00 časova po lokalnom vremenu.

Registracija je obavezna i može se obaviti putem sledećeg linka.

(objavljeno 31.03.2021.)

EIFL vebinari za bibliotekare

Pozivamo sve zainteresovane da uzmu učešće u besplatnim vebinarima koje organizuje Međunarodni konzorcijum EIFL (Electronic Information for Libraries). Povod predstojeće serije vebinara je EIFL-ov program obuke istraživača za bibliotekare. Glavne teme obuke prate istraživački ciklus: otkrivanje i upravljanje istraživačkim podacima, objavljivanje, promocija i povećanje vidljivosti, i merenje uticaja.

Vebinari će biti održavani svake srede u 11.00 časova od aprila do juna 2021. godine. Na vebinarima će biti predstavljene različite teme iz okvira programa obuke EIFL-a i daće praktične savete i ideje za bibliotekare. Neke od zanimljivih tema predstaviće i tri predavača iz Srbije.

Za svaki vebinar je potrebno izvršiti registraciju, a detalji se nalaze na EIFL-ovoj zvaničnoj stranici.

(objavljeno 24.03.2021.)

Vebinar - Razumevanje istraživačke etike: kako sprečiti plagijarizam

Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže onlajn predavanju pod nazivom "Understanding Research Ethics: How to Prevent Plagiarism", danas u 14:30 časova.

Organizacija Enago će u saradnji sa izdavačem Hindawi održati zajednički vebinar čiji je cilj da pomogne istraživačima da shvate značaj dobrog etičkog ponašanja. Usredsrediće se na objašnjenje najčešće vrste nedoličnog ponašanja u istraživanju - plagijarizma i njegovih različitih oblika i podeliće korisne strategije za njegovo sprečavanje.

Detalji u vezi sa vebinarom i link za registraciju se nalaze na sledećoj stranici.

(objavljeno 11.03.2021.)

Web of Science vebinari

U saradnji sa izdavačem Clarivate Analytics zakazana su dva vebinara do kraja marta:

  • "An Update on the new Web of Science" održaće se u ponedeljak, 15. marta 2021. godine u 10 časova
  • "Select the best available journal for your manuscript" održaće se u utorak, 30. marta 2021. godine u 10 časova

Povod prvog predavanje je novi interfejs baze Web of Science, dok će drugo zakazano predavanje dati odgovore na pitanja kao što su: koji je najuticajniji časopis u mojoj oblasti, gde mogu očekivati bolju vidljivost svog rada, da li postoji jednako uticajan časopis da je u režimu otvorenog pristupa itd.

Registracija je obavezna i može se obaviti putem sledećih linkova:

  • link za 15. mart 2021. godine
  • link za 30. mart 2021. godine

Detaljnije informacije dostupne su u okviru PDF dokumenta.

(objavljeno 09.03.2021.)

CABI vebinari

Pozivamo sve zainteresovane da uzmu učešće u besplatnim vebinarima koje organizuje izdavač CABI (Centre for Agriculture and Bioscience International). Svi vebinari su podeljeni u tematske serije i za svaki je potrebno izvršiti registraciju. Detalje možete pronaći na njihovoj zvaničnoj stranici.

U nastavku navodimo neke od zanimljivih serija vebinara:

(objavljeno 18.02.2021.)

Povodom Dana žena u nauci

U cilju postizanja jednakog pristupa i učešća u nauci, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je proglasila 11. februar Međunarodnim danom žena u nauci.

Ovogodišnja tema je: "Women Scientists at the forefront of the fight against COVID-19". Više o tome pročitajte na zvaničnoj stranici Ujedinjenih nacija.

Tim podovodom Unesco organizuje jedan onlajn događaj koji će okupiti stručnjake iz različitih delova sveta koji rade u oblastima povezanim sa pandemijom.

Vebinar je zakazan za danas u 13 časova i na sledećem linku možete naći formu za registraciju, kao i detaljne podatke. Takođe, omogućeno je i uživo gledanje posredstvom Unesco-ove Facebook stranice.

Čestitka svim ženama iz Srbije koje se bave naukom i doprinose svetskom procentu!

(objavljeno 11.02.2021.)

Časopisi iz Srbije referisani u bazi Scopus

Domaći časopisi Starinar ISSN 0350-0241 i Istraživanja ISSN 0350-2112 počeli su da se referišu u bazi Scopus izdavača Elsevier.

Uredništvima čestitamo, kao i autorima koji objavljuju radove u navedenim časopisima.

(objavljeno 01.02.2021.)

Elsevier vebinari

Pozivamo sve zainteresovane da uzmu učešće u vebinarima koje organizuje izdavač Elsevier. Detalje možete pronaći na zvaničnoj Elsevier-ovoj stranici.

Za svaki vebinar je potrebno izvršiti registraciju putem linka. Takođe, za samu registraciju je potrebno, ukoliko već nemate, otvoriti nalog na BrightTalk platformi.

U nastavku navodimo neke od zanimljivih zakazanih vebinara:

28. januar - New functionalities in Scopus (detalji i registracija)
11. februar - Modern repository: journal publishing, OA management, research data (detalji i registracija)
11. mart - 20 Cool Things to do with Institutional Repository (detalji i registracija)
18. mart - How to work with the author profile and preprints in Scopus? (detalji i registracija)

Preporučujemo da pogledate i korisne video materijale već održanih vebinara. Video materijal je dostupan na više jezika.

(objavljeno 27.01.2021.)

Pristup KoBSON sajtu

Obaveštavamo korisnike da je u toku zamena sigurnosnog sertifikata i usled toga se moraju preduzeti dodatni koraci kako bi se pristupilo KoBSON sajtu. Ono što je potrebno da se uradi kada se dobije obaveštenje "Your connection is not private" jeste da se odabere dugme Advanced i nakon toga treba kliknuti na link "Proceed to kobson.nb.rs".

(objavljeno 13.01.2021.)

Ko koristi KoBSON u novogodišnjoj noći?

Po višegodišnjoj tradiciji KoBSON tim nagrađuje svoje prve korisnike u novoj godini. Ove godine KoBSON kišobranom reklamiraće nas korisnik sa Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici koji se na našu stranicu prijavio minut posle ponoći. Čestitamo :)

(objavljeno 04.01.2021.)