Вести - архива

Kobson

IP: 34.231.247.139, N/A

2019

Кратак прекид у приступу сервису APA PsycNET

Услед рада на унапређењу платформе, APA Publishing (American Psychological Association) најављује кратак прекид у приступу сервису APA PsycNET. Радови су најављени за суботу, 27. јула, у периоду од 01:00 до 07:00 часова.
Издавач се унапред захваљује корисницима на разумевању и стрпљењу. 

(објављено 25.07.2019.)

Дан науке

Дан науке у Србији обележава се 10. јула. Од 2010. године овај датум се обележава на дан рођења Николе Тесле.

Тим поводом ће у Научно-технолошком парку Београд, у 17 часова, свечано бити постављен рељеф са ликовима највећих домаћих научника. Детаљније о овом догађају можете прочитати овде.

Истог дана у 19 часова, Институт за физику у Београду, у Великој сали Студентског културног центра (СКЦ) организује трибину "Може ли наука да промени Србију". Детаљније о догађају и о учесницима трибине можете прочитати овде.

(објављено 08.07.2019.)

Обавештење поводом могућих прекида рада АМРЕС-а

Поштовани корисници, обавештавамо вас да су данас у периоду од 9 до 15 часова могући повремени прекиди у функционисању информационо-комуникационих сервиса АМРЕС-а због радова на одржавању мреже.

Унапред се захваљујемо на разумевању и стрпљењу.

(објављено 02.07.2019.)

Обавештење поводом тренутног прекида рада АМРЕС-а

Поштовани корисници, обавештавамо вас да је данас у току преподнева дошло до прекида у приступу интернету из Академске мреже Србије (АМРЕС) услед проблема с енергетским напајањем. Будући да још увек није потврђено да је проблем решен, у току дана су могући повремени прекиди у функционисању информационо-комуникационих сервиса АМРЕС-а.

Унапред се захваљујемо на разумевању и стрпљењу.

(објављено 27.06.2019.)

Објављен Импакт фактор часописа за 2018. годину

 Јуче после подне Clarivate Analytics је у бази Journal Citation Reports (JCR) објавио податке о импакт фактору (ИФ) часописа за 2018. годину. Обавештавамо кориснике да је у току преузимање и ажурирање базе ЕлеЧас и да ће подаци бити видљиви у понедељак.

Док се подаци не преузму за базу ЕлеЧас, информације о ИФ и рангу часописа могу се погледати на страници JCR-а (Брза страница --> Индексне базе --> Web of Science --> Journal Citation Reports).

Унапред се захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 21.06.2019.)

Позив на предавање "Предаторски издавачи и сличне појаве"

Позивамо све заинтересоване истраживаче да присуствују предавању "Предаторски издавачи и сличне појаве", које ће Милица Шевкушић, библиотекар Техничког института САНУ, одржати на Стоматолошком факултету у Београду. Предавање је заказано за понедељак, 24. јун 2019. године, са почетком у 11 часова, у малом амфитеатру Стоматолошког факултета (Ранкеова 4).
Улаз је слободан. Добро дошли.

(објављено 17.06.2019.)

Могуће сметње у приступу сервису Royal Society of Chemistry

Услед рада на унапређењу платформе, Royal Society of Chemistry најављује могуће сметње у приступу. Радови су најављени за викенд, 15. и 16. јун 2019., а издавач се унапред захваљује корисницима на разумевању и стрпљењу.
Корисници ће добити екран са следећим садржајем:

                          

(објављено 12.06.2019.)

 Обезбеђен нов сервис – CAB Abstracts

Обавештавамо кориснике да је омогућен приступ CAB Abstracts бази преко EBSCOhost-а. 

CAB Abstracts у издању CABI Publishing, садржи врло значајну литературу у квалитетним сажецима о истраживању и достигнућима примењених наука, укључујући и пољопривреду, шумарство, људску исхрану, ветерину и заштиту животне средине. Обухвата преко 9,2 милиона записа, 449.000 чланака из часописа, радова са конференција и извештаја.
У сврху промоције новог сервиса организују се радионице y току три дана и тиме ће бити покривен део институција којима ће база бити од изузетног значаја приликом научно-истраживачког рада. Планиран је наставак едукација на јесен када ће и остале институције бити укључене. За све полазнике обезбеђен је сертификат.

Овим поводом господин Мартин Колман из EBSCO информационих сервиса ће одржати предавање и тренинг рада у CAB Abstracts бази на EBSCOhost платформи:

  • у уторак, 21. маја – Институт за ратарство и повртарство у Новом Саду
  • у среду, 22. маја – Ветеринарски факултет у Београду
  • у четвртак, 23. маја – Институт за кукуруз Земун Поље и Пољопривредни факултет у Београду

Више информација о овој стручној бази података, можете наћи на EBSCOhost веб страници, а посредством КоБСОН странице до базе можете доћи или преко Брзе странице - Индексне базе - CAB Abstracts или преко менија Сервиси - Индексне базе - CAB Abstracts.

(објављено 20.05.2019.)

Мај месец математике - Истражи координате

Центар за промоцију науке осму годину заредом организује научнопопуларни програм - Мај месец математике, у сарадњи са Математичким институтом САНУ. Овог маја манифестација је посвећена вези између математике и географије и носи назив "Истражи координате". Овогодишњој манифестацији претходио је конкурс Мапирање математике, на коме су изабрани најинспиративнији примери наставе математике, као и њени најмаштовитији наставници широм Србије. Циљ програма је приближавање и промоција математике у Србији.

Детаљније информације о догађајима доступне су на сајту Центра за промоцију науке, а програм је могуће преузети на следећем линку.

.

(објављено 06.05.2019.)

Web of Science обавештење

Обавештавамо кориснике да су у току дана (25. априла) могуће сметње у приступу Web of Science сервису услед рада на унапређењу платформе, и то у периоду од 10:00 до 22:00 часа.
Унапред се захваљујемо на разумевању и стрпљењу.

(објављено 25.04.2019.)

Обука докторанада „Обликовање докторске дисертације“

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ поново се организује обука докторанада „Обликовање докторске дисертације“. Током ове кратке обуке докторанди могу да се информишу о форми докторске дисертације у складу са упутствима Универзитета о Београду, депоновању у Дигитални репозиторијум, видљивости дисертације на интернету и свим другим питањима у вези са процедуром припреме и предаје доктората.

Први наредни термин је у 11. априла 2019. године са почетком у 17 часова, а о одржавању обуке током осталих месеци заинтересовани ће моћи да се информишу на сајту Универзитетске библиотеке.
Пријављивање је обавезно и врши се путем онлајн формулара.
Детаље о месту и времену одржавања можете видети у програму.

(објављено 08.04.2019.)

Web of Science обавештење

Издавач Clarivate Analytics је најавио да ће услед рада на унапређењу платформе, у четвртак, 28. марта, у интервалу од 10:00-21:00 часова, приступ Web of Science сервису бити повремено онемогућен.
Унапред се захваљујемо корисницима на разумевању и стрпљењу.

(објављено 27.03.2019.)

Недеља отвореног образовања 2019.

Недеља отвореног образовања (Оpen Education Week) представља глобалну манифестацију намењену подизању свести о бесплатном и отвореном образовању. Ове године се обележава од 4. до 8. марта у великом броју држава. Детаљније информације о самој манифестацији, слободном образовању и приступу информацијама, као и новим облицима умрежености можете прочитати на страници Оpen Education Week 2019.

(објављено 25.02.2019.)

Транспарентност процеса рецензирања у науци

У часопису Nature Communications недавно је објављен чланак који је настао као резултат вишегодишњег истраживања посвећеног теми јавног рецензирања (open peer review). У раду “The effect of publishing peer review reports on referee behavior in five scholarly journals”, ауторски тим се фокусирао на проблем транспарентнијег и одговорнијег процеса рецензирања, сарађујући са издавачима и научним часописима који су пристали да рецензије чланака њихових аутора учине јавно доступним.

За циљ истраживања постављено је откривање природе утицаја које “отворено” рецензирање може имати на оцене и понашање самих рецензената.
О примењивости и резултатима овог истраживања, као и последицама можете прочитати у интервјуу који је вођен са делом ауторског тима и објављен на следећем линку.

(објављено 13.02.2019.)

Поводом Дана жена у науци

У циљу постизања једнаког приступа и учешћа у науци, Генерална скупштина Уједињених нација је прогласила 11. фебруар Међународним даном жена у науци.

Unesco је извршио статистичку анализу броја жена које се баве науком, на глобалном и локалном нивоу. Податке можете пронаћи на Unesco-вом званичном сајту.

Честитка свим женама из Србије које се баве науком и доприносе светском проценту!

(објављено 11.02.2019.)

Како открити који је часопис предаторски а који не?

На сајту Elsеvier-а је поводом недавно спроведеног истраживања о „предаторским научним часописима“ које су спровели новинари водећих медијских кућа Европе, Азије и Америке објављен интервју посвећен овој тематици. Представник Elsеvier-а др Philippe Terheggen бави се темама као што су: разликовање научних од псеудо-научних часописа, механизмима функционисања предаторских часописа (одсуства процеса рецензирања радова), као и облицима злоупотребе у науци. О овоме се више можете информисати на линку.

(објављено 25.01.2019.)

(објављено 16.01.2019.)

Вебинар о Researcher Academy платформи

Један од највећих светских издавача научних часописа Elsevier, у уторак 22. јануара, у 10:30 часова, одржаће онлајн вебинар под називом: “Researcher Academy: An introduction to e-learning resources for researchers”. Вебинар је посвећен Elsevier-овим ресурсима за онлајн учење и истраживање који су у слободном приступу – Researcher Academy. Сви заинтересовани научници, истраживачи и студенти који желе да присуствују овом вебинару, могу се регистровати путем линка.

(објављено 16.01.2019.)

Ко користи КоБСОН у новогодишњој ноћи?

По вишегодишњој традицији КоБСОН тим награђује своје прве кориснике у новој години. Ове године КоБСОН кишобраном рекламираће наc корисник са Природно-математичког факултета у Београду који се на нашу страницу пријавио тачно у поноћ. Честитамо :)

(објављено 08.01.2019.)