Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Web of Science вебинар

У сарадњи са издавачем Clarivate Analytics 18. децембра је одржан вебинар за истраживаче и библиотекаре о претраживању цитатне базе Web of Science. На питања како претражити најутицајније научне изворе на одређену тему, који су критеријуми за реферисање садржаја у овој бази, шта је ESCI листа, где пронаћи извештаје о цитираности аутора одговорио је предавач Јосеф Јилек,  представник Web of Science-а и специјалиста за едукацију научно-академског истраживања.
За све оне који се нису благовремено регистровали и испратили вебинар, омогућено је његово праћење кроз видео материјал и презентацију.

(објављено 04.01.2018.)

Најновије из Web of Science-а

Корисници Web of Science-a од сада ће моћи да открију још милион чланака у отвореном приступу, цитираност аутора још је видљивија, а претрага прилагођена свим истраживачима.
Web of Science је прва истраживачка платформа на свету која je имплементирала технологију претраге записа чланака у отвореном приступу.
Још једна од новина коју је издавач Clarivate Analytics увео у Web of Science Core Collection базу је реферисање OnLine-First чланака односно чланака који још увек нису објављени у редовној свесци и немају свој волумен, број и странице.
Информације о свим новим функцијама од овог месеца доступне су у упутству на сајту издавача.

(објављено 15.12.2017.)

Портал за бесплатно преузимање књига

Преко издавача Open Book Publishers (OBP) омогућено je неограничено бесплатно преузимање свих објављених дигиталних издања OBP у различитим форматима и начинима приступа садржају путем следећег линка:

https://www.openbookpublishers.com/

OBP је непрофитни издавач књига отвореног приступа који објављује ригорозно рецензиране монографије из области друштвено-хуманистичких наука. Основан је од стране академика на Универзитету у Кембриџу.


 

(објављено 07.12.2017.)

Мала видео школа за ORCID

Рачунарски центар Универзитета у Београду (РЦУБ) је на свом Медиа порталу објавио видео материјале - Мала видео школа за ORCID. Ови материјали су намењени свима који (још увек) немају свој ORCID, али и онима који га имају, а нису задовољни припадајућим ORCID профилом.
Свака тема обрађена је кратким видео-клипом (око 6 минута) који има за циљ да олакша креирање и одржавање ORCID профила.
ORCID (Open Researcher and Contributor ID) идентификатор представља алфанумерички код који идентификује одређеног аутора. Овај сервис је покренут у новембру 2012. године, с циљем да постане универзални систем за идентификацију аутора научних радова. Сервис омогућава истраживачима да креирају и уређују своје профиле, који обухватају личне податке, афилијације, списак публикација, област истраживања, кључне речи, податке о финансијерима. Размена података је омогућена са Scopus-ом и RecearcherID-ом.

На званичној страници ORCID такође постоје корисна упутства и материјали.

(објављено 28.11.2017.)